ESGAZ Şönt Bacaları İyileştirme ARGE Projesini EPDK’ya Sundu

Özellikle eski doğalgaz dağıtım bölgelerinde eski yıllarda kabulü yapılmış oldukça fazla sayıda şönt baca kullanımı mevcuttur. Hali hazırda bu bacalara bağlı olarak doğalgaz kullanan binlerce abone bulunmaktadır. Bu kapsamda eski doğalgaz dağıtım şirketlerinden biri olan ESGAZ şönt bacaların standartlara uygun olarak yenilenmesi konusunda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından desteklenen ARGE projeleri kapsamında bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışma kapsamında şönt bacaların standartlara uygun hale getirilmesi konusunda yurt dışındaki uygulamalar yerinde incelendi. İnceleme sonucunda Eskişehir dağıtım bölgesinde şönt baca ile doğalgaz kullanımı olan bir binada baca sistemi standartlara uygun olarak iyileştirmesi gerçekleştirildi.

ESGAZ, proje kapsamında gerçekleştirdiği uygulamayı ve detaylarını Eskişehir’de gerçekleştirdiği bir toplantı ile tanıtımını yaptı. Toplantıya EPDK adına Doğalgaz Dairesinde Grup Başkanı Kenan TAMER, Doğalgaz Dairesinde Uzman Tevfik Okan SAYGILI, Tarife Dairesinde Uzman Yardımcısı Ahmet DOĞAN, İGDAŞ adına İç Tesisat Müdürü Nusret ALKAN ve Teknik Destek Şefi Sabri DOĞAN, BURSAGAZ adına İç Tesisat Yöneticisi Nuray GÜLTEKİN, BAŞKENTGAZ adına İç Tesisat Müdürü Adem AYDOĞAN ve Acil Müdahale Müdürü Metin ÇELİKER, Poujoulat Baca adına Çağlar YÜCEL ile ESGAZ Yöneticileri ve Mühendisleri katıldılar.

ESGAZ İşletme ve Bakım Müdürü Ümit ERTURHAN tarafından gerçekleştirilen projenin sunumunda projeye ait tüm teknik detaylar anlatıldı. ERTURHAN; Bu projenin doğalgaz dağıtım bölgelerinde şönt baca sorununu çözmek amacıyla geliştirilen alternatif bir çözüm olduğunu ve bu yöntemle birçok büyük şehirde büyük sorun olan şönt bacaların iyileştirilebileceğini söyledi.

Poujoulat Baca firmasının teknik desteği ile Eskişehir de uygulaması yapılan ve Renoshunt olarak adlandırılan bu yöntemi günümüzdeki şönt bacadan ayıran teknik özellikleri de anlatıldı. Mevcut bacaların iyileştirilmesi yönünde alternatif çözüm olarak bakılan bu yöntemin diğer ülkelerdeki uygulamaları da yapılan toplantıda dile getirildi.

Yapılan sunumun ardından uygulamayı yerinde görmek üzere uygulamanın yapıldığı bina ziyaret edildi. Katılımcılara uygulama ile ilgili teknik detaylar aktarıldı.

Toplantının ardından katılımcılar ile birlikte Eskişehir’in tarihi yerlerinde kısa bir şehir turu yapıldı. Şehir turunun ardından ESGAZ Genel Müdürü Engin ATAMAN makamında ziyaret edilerek çalışmalar ve projeler hakkında bilgi alış verişinde bulunuldu.