DOĞAL GAZIN GÜVENLİ KULLANIMI

Ülkemizde doğal gaz kullanılan birçok şehirde gerek kış aylarında gerekse diğer zamanlarda kullanım hatalarından kaynaklanan birçok doğal gaz kazası meydana gelmektedir. Bunların sadece basına yansıyanlarından haberdar olmaktayız. Birçoğu ise basına yansımamaktadır. Ankara’da 2009 yılı yılbaşında yaşanan üzücü olayda 7 gencimizi kaybettik. Bu üzücü olay ile doğal gazın güvenli kullanımı ve kullanıcı hataları bir kez daha ülke gündemine taşınmış oldu. Biz de uzun süredir doğal gaz kullanılan ve Türkiye’de doğal gazın ilk kullanıldığı 6 şehirden biri olan Eskişehir’in doğal gaz dağıtım şirketi ESGAZ’ın Genel Müdürü İsmail Karahan ile doğal gaz kazalarını ve alınması gereken tedbirleri üzerine konuştuk.

Patlamalar ilgili sorularımıza; “Eskişehir’de 2009 yılı içersinde 3 patlama meydana geldi. Deliklitaş mah. Ve Gaffar Okkan caddesinde medya gelen patlamaların doğal gazla ilgisi olmadığı halde bazı kurumlarca doğal gazdan kaynaklıdır şeklindeki basın açıklamaları halkımızın doğal gaz olarak bilmesine sebebiyet verdi. Eskişehir’de yıl içersinde meydana gelen patlamalardan sadece 15 Haziranda meydana gelen Namık Kemal Sokaktaki patlamanın doğal gazdan kaynaklandığı bulgusu var. Onun haricindeki patlamalar doğal gazdan kaynaklanmadı.” Şeklinde cevap verdi.

Kullanıcıların yaptığı yanlışlara dikkat çekerek “Eskişehir’de birçok kullanıcı kışın soğuk hava geliyor diye camlarına açtırdığımız menfezleri kapatıyorlar. Menfezlerini kapattıklarında bilerek ölüme davetiye çıkardıklarının farkında değiller. Menfezler, iç tesisatta oluşabilecek her hangi bir doğal gaz sızıntısını dışarı atılması ve baca çekmemesi vb. sebeplerle yaşam alanlarına dolabilecek karbonmonoksit gazının dışarı atılması ve doğal gaz ile çalışan cihazların daha verimli yanmalarını sağlaması gibi fonksiyonları da unutulmamalıdır. Kesinlikle menfezler kapatılmamalıdır.Kombi veya şofben için kullanılan baca müstakil olmalıdır ve aynı bacaya aspiratör gibi başka bir cihaz bağlanmamalıdır. Bir başka cihazın bağlanması cihazdan çıkan zehirli gazı atamamasına ve gazın konut içersine yayılmasına sebep olabilir. Başka bir cihaz bağlı ise muhakkak bacası ayrılmalıdır.Cihazla baca bağlantısını sağlayan boru paslanmaz çelik olmalıdır. Hemen yırtılan ve deforme olan aliminyum baca boruları zehirlenmelere sebep olabilir. Eğer bacalı cihaz kullanılıyor ise muhakkak paslanmaz çelik boru ile değiştirilmelidir.Eskişehir’deki binaların çoğu eski ve doğal gaz kullanımına elverişli değil. Bu sebeple; Rüzgarlı havalarda baca tepmesi olmaması, kuş, yağmur vb. girmemesi için baca şapkası gereklidir. Bacalı kombilerde baca sensörü standart olarak bulunmaktadır. Geri tepmelere karşı cihaz arızaya geçer. Bu durumda hemen yetkili servis çağırılmalıdır. Bacalar yılda en az bir defa itfaiyelere veya itfaiyelerin yetkilendirdiği firmalara temizletilmelidir. İç tesisatta ve cadde/sokakta yapılacak kazılarda muhakkak Doğal gaz Dağıtım Şirketine haber verilmelidir. İzinsiz yapılan iç tesisattaki bir değişimden veya kazıdan kaynaklanan en ufak bir sızıntı veya kaçak bir faciaya dönüşebilir.” Diyerek doğal gaz kullanıcılarını uyardı.